Nieuws
Laatste Nieuws:

Cultureel Platform Appingedam
Regionaal Cultuurplan Noord-Groningen
Gemeente Appingedam
Leader
Provincie Groningen
Deksels Kunstzinnig
Henk Bleker
Will Meeder
VSB Fonds
Stichting Kronkels door Fivelingo
Stichting J.B. Scholtenfonds
SNS Fond Eemsmond
Univé
De Noordelijke Kunsthof (lid CPA)
Groningen Seaports
Museum Stad Appingedam ( Lid CPA)
Nicolaïkerk Appingedam (lid CPA)
Filmliga Delfzijl (lid CPA)
Museum Møhlmann (lid CPA)
IVAK (lid CPA)
Openbare Bibliotheek Appingedam
Rabo Bank
Essent
Nieuwe Appingedammer Handelsvereniging
ASWA Appingedam (lid CPA)
VVV Appingedam (lid CPA)
Maarten Burggraaff
Appingedam in Beeld
Elles Bulder
Visions of the North

Nieuws

<< Kinderen en het GeheimSlotspektakel van Visions of the North >>

Greetje Bijma in de Nicolaikerk Appingedam

Greetje Bijma en Klaas Hoek

zondag, 31 augustus 2008

Het laatste onderdeel van het Geheim 2008

In de namiddag van de schitterende, zonovergoten warme en stralende zondagmiddag, de laatste van augustus in 2008, in de koele magistrale Nicolaïkerk, ontvingen de bezoekers de bijzonder geladen klanken van stemkunstenaar Greetje Bijma en organist/ harmoniumnist Klaas Hoek. Ontlading en zuiverheid, ingetogen teder en bars, herinnering en herkenning aan Tibetaanse neusfluiters en de zangerige Friese taal gevoed met vrolijke humor en dierbare emotie... Tja, eigenlijk zijn er geen woorden voor. De enige manier om de intensiteit te voelen is dit duo te beluisteren.

Klaas Hoek kondigde de eerste stukken met een grote glimlach aan: ‘Wij bieden orgel, harmonium en stem, het betreft hier 'gewoon lucht'.’ Een van de improvisatiestukken had de titel ‘Schiermonnikoog’, zang in t Fries, de vuurtoren maaide de lichtstralen door de kerk, je kon ze horen, de meeuwen, de zee, het orgel en een prachtige stem, in alle toonaarden aanwezig.
 
Hoek trakteert op vrolijk fluitende orgelklanken, Bijma speelt met de akoestiek van het grote stenen gebouw. Vogelvlucht, het Friese landschap, een vakantiereisje met het vliegtuig, de speelman speelt het liefste deuntje voor haar, gillend en giechelend van geluk. Aanstekelijk vol emotie! Improvisatie op het harmonium - het hysterisch zusje van het orgel -, zware tonen en wollige klanken van achter uit de keel, heel veel uiteenlopends wisselt elkaar in korte tijd voortdurend af. Alle registers zijn open getrokken en er waren momenten waarop ze juist gesloten bleven. Een eer voor het Hinsz-orgel. Een enerverend afscheid van het Geheim van 2008.

Greetje Bijma vertrouwde bij haar afscheid na afloop van het concert de organisatie toe: 'Dit publiek was geweldig, het stond er erg voor open, ik heb genoten van hen, van het orgel (hij zucht niet eens!) en deze prachtige kerk.'

Kijk voor sfeerplaatjes in ons Fotoboek